Keelpijn kan komen door een aantal keelpijn oorzaken waaronder: een bacterie, ontsteking aan het keel slijmvies of door een simpele verkoudheid. Het laatste geval, een simpele verkoudheid is bij de meeste mensen de oorzaak. Door vaak eigenwijs te zijn en geen jas aan te doen rond de 15 á 16 graden kun je al snel een verkoudheid oplopen, dit gaat sneller als dat je zelf denk. Gevolgen hiervan zijn veel hoesten, hoofdpijn ofwel migraine en een verstopte neus.
Een ontstoken keel kan ook een teken zijn van Pfeiffer, een ziekte die vooral bij jongere mensen voorkomt. De ziekte van Pfeiffer gaat, met het nemen van voldoende rust, weer over, maar je kunt nog lang last houden van vermoeidheid.
Daarnaast kan overbelasting van de keel zorgen voor lichte keelpijn of irritatie van het keelslijmvlies. . De keelslijmvlies kan vrij gemakkelijk worden overbelast en geïrriteerd raken, onder andere door
– Schreeuwen en hard praten
– Teveel alcohol drinken
– Teveel roken
– Te lang in droge of vervuilde lucht zitten
Keelpijn oorzaken: ziekteverwekkers
Keelpijn kan zich ook snel verspreiden door vochtdruppeltjes. Zodra iemand gaat hoesten met keelpijn verspreiden de vochtdruppeltjes zich in de lucht die vervolgens bij iemand anders kunnen komen. Deze vochtdruppeltjes worden ook wel ziekteverwekkers genoemd. De wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van deze ziekteverwekkers is de medische microbiologie.